Kestävä julkinen talous
Kestävä julkinen talous luo edellytykset ylläpitää ja kehittää yhteiskunnan palveluja. Tuottava talous takaa sen, että meillä on jatkossakin mahdollisuuksia taata työtä, toimeentuloa ja hyvinvointia kaikille suomalaisille. Rohkea talous muistaa katsoo myös tulevaisuuteen ja investoi tutkimukseen, koulutukseen ja yhteiskunnan muutostarpeisiin.
Vastuullista taloudenpitoa ei ole myydä tuottavaa omaisuutta tai heikentää kestävän talouskasvun edellytyksiä. Investoinnit vihreään siirtymään, digitalisaatioon ja koulutukseen luovan työpaikkoja, tukevat yrityksiä sekä luovat edellytyksiä kestävälle talouskasvulle. Ennaltaehkäisevät palvelut sekä panostukset ilmastonmuutoksen torjuntaan ehkäisevät tulevien kustannusten kasvua.
Korkea työllisyysaste ja valtion riittävä tulopohja luovat edellytykset rahoittaa yhteiskunnan palveluita. Talouden sopeuttaminen on yhdistettävä elinkeinorakenteen uudistamiseen – ilmastollisesti haitallisista yritystuista sekä eriarvoisuutta lisäävistä verovähennyksistä voidaan säästää. Resurssiviisaus on sekä taloudellisesti että ilmastollisesti järkevää.
Uutta työtä ja toimeentuloa
Työ on avain kestävämmän talouden rakentamiselle. Työhön kiinni pääsemistä ja työpaikan löytämistä on tuettava tehokkailla TE-palveluilla ja työllistymisen esteitä purettava. Hyvinvoivat työntekijät ovat tuottavia työnsä tekijöitä: siksi pitkäjänteiseen työhyvinvoinnin kehittämiseen on löydettävä ratkaisuja. Oikeudenmukaiset, tasapuoliset ja vakaat työmarkkinat tukevat yritysten toimintaedellytyksiä ja takaavat työnsä tekijälle reilut, samasta työstä tasa-arvoiset palkat.
Reilujen työehtojen ja palkkojen lisäksi myös yritysten ja elinkeinonharjoittajien toimintaedellytyksistä on pidettävä huolta. Yritysten kilpailukyvystä sekä erityisesti pienten ja keskisuurien yritysten syntymisestä huolehditaan sujuvoittamalla lupaprosesseja, yksinkertaistamalla yrityssaneerauksia sekä tukemalla yritysten digitalisaatiota. Kaavoituksella, osaavalla työvoimalla ja sujuvilla liikenneyhteyksillä tuetaan myös yritysten toimintaedellytyksiä. Yritysvastuu ja menestyvät yritykset kävelevät Suomessa käsikädessä.
Maailma muuttuu – ja Suomen on muuttuva sen mukana. Elinkeinorakenteen muutos kohti kestävämpää teollisuutta ja tuotantoa on väistämätön ja siihen on valmistauduttava investoinnein ja luomalla mahdollisuuksia uudelleenkouluttautumiseen. Suomesta on tehtävä vihreä energian, vihreän teollisuuden ja vihreiden työpaikkojen suurvalta. Vanhojen elinkeinojen väistyessä ja uudenlaisten työpaikkojen syntyessä ihmisiä on tuettava muutoksen aikana. Talouden vihreän siirtymän on oltava myös reilu siirtymä.
Visio 2030 – Investoiva ja työllistävä Suomi
Panostetaan parempaan huomiseen. Suomi tarvitsee niin yksityisiä kuin julkisia investointeja suomalaisen hyvinvoinnin, työllisyyden ja kilpailukyvyn turvaamiseksi.
Julkiset investoinnit koulutukseen, vihreään siirtymään ja digitalisaation ovat avainasemassa menojen kasvun hillitsemiksi ja yhteiskunnan kestävän siirtymän varmistamiseksi. Investoinnit säästävät kustannuksia tulevaisuudessa.
Yritysinvestointeja on houkuteltava lisää Suomeen. Ennustettava toimintaympäristö, vakaat työmarkkinat, osaavat työntekijät sekä kestävät liikenneyhteydet houkuttelevat yrityksiä investoimaan Suomeen.
Panostukset tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatiotoimintaan (TKI-panokset) mahdollistavat innovaatioiden ja uuden yritystoiminnan syntymisen Suomeen.
Elinkeinorakenteen muutoksissa yrityksiä ja työntekijöitä on tuettava. Uudelleenkouluttautuminen ja jatkuva oppiminen sekä toimeentulon takaaminen muutosten aikana mahdollistavat reilun ja kestävän siirtymän fossiilitaloudesta hiilineutraaliin talouteen.
Riittävällä valtion tulopohjalla takaamme suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuuden. Verotuksen painopistettä on siirrettävä työn verotuksesta ympäristöä kuormittavien hyödykkeiden ja suurien pääomien verotukseen. Veronkiertoa ja verotuksen aukkoja on tukittava tehokkaammin sekä kansallisesti että Euroopan Unionissa.
Toimeentulo on kyettävä takaamaan jokaiselle suomalaisille kaikissa elämäntilanteissa. Sosiaaliturvaa uudistettaessa on varmistettava, että toimeentulo voidaan taata jokaiselle suomalaisille eri elämäntilanteissa, järjestelmän tehokkuus digitalisaation avulla sekä kannustinloukkujen purkaminen.
Työllistymistä ja työhön kiinni pääsemistä on tuettava ja työllistymisen esteitä purettava. Työllisyysasteen nousua tukevat laadukaat TE-palvelut sekä kannustinloukkujen vähentäminen. Kaikki työ on arvokasta – siksi Suomessa on mahdollistettava työn tekeminen entistä joustavammin työmarkkinoiden pelisääntöjä kunnioittaen.
Työllisyysasteen nousu ja uusien yritysten syntyminen mahdollistavat valtiontalouden tasapainottamisen, alijäämän kuromisen umpeen ja siten velkaantumisen taittamisen pitkällä aikavälillä. Tuottavuuden kasvu, kestävä talouskasvu ja investoinnit tulevaan ovat avainasemassa valtion talouden tasapainottamisessa. Resurssiviisaus on sekä taloudellisesti että ympäristöllisesti järkevää.
Vakaat ja oikeudenmukaiset työmarkkinat ovat edellytys kestävälle talouspolitiikalle. Palkalla pitää tulla toimeen ja samasta työstä on saatava sama palkka. Suomalainen menestys ja kilpailukyky ei voi perustua halpatyövoimaan vaan osaaviin ja hyvinvoiviin työntekijöihin ja kestäviin innovaatioihin. Hyvinvoivat työntekijät ovat tuottavia työntekijöitä.