Puoluekokous 2023: Kaikki osaaminen on arvokasta

”Puheenjohtaja, hyvä puoluekokousväki. Ei unohdeta puhua myös osaamisesta.

Kun puhumme puoluekokouksissa, poliittisissa ohjelmissa, turuilla ja toreilla suomalaisen osaamistason nostamisesta, puhumme usein vain korkeakoulutettujen osuuden kasvattamisesta nuorten ikäluokkien joukossa.

Ja vaikka itsekin jaan tavoitteen osaamistason ja koulutustason nostamisesta, emme saa unohtaa, että osaaminen on paljon laajempi käsite kuin korkeakoulututkinto takataskussa.

Osaamista löytyy kaikesta suomalaisesta tekemisestä. Sitä löytyy rakennustyömaalta, palvelualoilta, sitä löytyy sairaaloiden ja terveyskeskusten käytäviltä ja tehdasrakennuksista. Osaamista löytyy järjestöistä, yrityksistä ja ammattiyhdistyksistä. Uutta osaamista löytyy myös jatkokoulutusta hakevalta työnsä tekijältä.

➡️ Eikä tätä osaamista ei pidä yhtään väheksyä.

Vaikka itse korkeakoulutettavana arvostan saamaani koulutusta korkealle, arvostan vähintään yhtä korkealle, usein jopa korkeammalle, jokaista suorittavan työn tekijää, jotka pitävät tätä yhteiskuntaa osaamisellaan ja työllään pystyssä. Kaikkea osaamisen päivittämistä tulee arvostaa, vaikka osaamisen kasvattaminen ei johtaisikaan aina vaikka uuteen tutkintoon taikka korkeakoulututkintoon.

Vielä yksi nosto osaamisesta – ulkomailla hankitun osaamisen tunnistaminen.

Jos haluamme, että Suomi pystyy vielä 2030-luvulla turvaamaan hyvinvointivaltion, tarvitsemme myös ulkomaista työvoimaa. Jos emme pysty tunnistamaan myös tätä ulkomaista osaamista tehokkaasti, emme saa uusia tekijöitä työmarkkinoille tueksemme hyvinvointivaltion rakentamisessa.

Mutta rakkaat toverit, muistetaan: jokaista osaajaa ja kaikkea osaamista, aina tohtoreista ammattiosaajiin, tarvitaan Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Kiitos.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *