Kuinka pitkään voimme antaa anteeksi? – Turun Sanomat

”Natsiviittauksia. Antisemitismiä. Väestönvaihtoteorioita. Toimittajien maalittamista. Rasismia. Väkivallan ihannointia. Lukuisia vihapuhetta sisältäviä tekstejä.

➡️ Kuinka pitkään voimme antaa anteeksi?

Mietin aluksi, että olisin tässä sitaatein osoittanut, kuinka järkyttäviä tekstejä Suomen valtiovarainministeri on taannoin jakanut julkisilla nettipalstoilla. Mutta en voi.

Nuo tekstit ovat liian kamalia. Niissä ihannoidaan väkivaltaa, viljellään rasismia ja levitetään järkyttävää vihapuhetta toisista ihmisistä.

Valitettavasti nämä tekstit ovat vain muutamia monista tällaisista julkaisuista. Useat Perussuomalaisten toimijat, mukaan lukien ministereitä, ovat vihjailleet, viitanneet ja levittäneet viestejä, jotka rikkovat ihmisarvoa, ihmisoikeuksia ja yleistä oikeustajua. Osa heistä on tullut valituksi eduskuntaan näillä teksteillä kerätyillä äänillä.

Ei voida myöskään sanoa, että Perussuomalaiset olisivat aktiivisesti pyrkineet puuttumaan näihin ihmisoikeusloukkauksiin. He ovat kritisoineet näiden kirjoituksiensa esille nostamista, pyrkineet piiloutumaan ”vitsailun” ja ”huonon huumorin” taakse ja ilmoittaneet, ettei heille ”tulisi mieleenkään alkaa irtisanoutua tai pahoitella tekemisiään tai sanomisiaan vuosien ja vuosikymmenten takaa”.

➡️ Toimittajia ollaan pyritty hiljentämään maalittamisella.

Perussuomalaisten toiminta on osoittanut, etteivät nämä Perussuomalaiset poliitikot ja ministerit ole aidosti halukkaita ja valmiita sitoutumaan tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumiseen eivätkä irtisanoutumaan yksiselitteisesti rasismista, vihapuheesta taikka väkivallan ihannoinnista.

Viime viikot ovat olleet katastrofaalisia niin Suomen kansainväliselle maineelle kuin myös suomalaiselle lehdistönvapaudelle. Mutta kaikkein hirveimpiä ne ovat olleet ihmisille, jotka ovat joutuneet Perussuomalaisten teksteissä väkivallan ja vihapuheen kohteiksi. Voin vain yrittää ymmärtää, miltä heistä on tuntunut näinä viikkoina.

Tosiasia on, etteivät Perussuomalaisten teot tai sanat edusta suomalaista ihmiskuvaa eivätkä ne jatkumisellaan osoita sitoutumista tasa-arvoon, ihmisoikeuksiin ja lehdistönvapauteen. Petteri Orpo ei ole siis voinut saada Perussuomalaisilta aitoa sitoumusta näihin arvoihin.

Siksi on kysyttävä, millä Kokoomus, Kristillisdemokraatit ja Rkp perustelevat sitä, että tämä hallitus nauttii edelleen eduskunnan ja hallituspuolueiden luottamusta?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *